Wat is het verschil tussen virtual server hosting en dedicated server hosting?

Bij virtual server hosting wordt de server gedeeld door meerdere klanten. Bij dit soort van gedeelde hosting heeft iedere account een bepaalde hoeveelheid eigen opslagruimte en (idealiter) een eigen IP-nummer. De processoren, de connectiviteit en de functies van het besturingssysteem worden gedeeld met andere accounts op dezelfde server.

Bij dedicated server hosting huurt de klant een volledige server voor zijn website. Geen enkel onderdeel van de hardware- of softwarefaciliteiten van de server wordt gedeeld met andere klanten.

Het belangrijkste verschil is uiteraard van financiële aard: de huurprijs van een dedicated server is al snel tien tot honderd maal hoger dan die van een virtual server account. Bovendien dient de klant dan zelf in te staan voor de installatie en het onderhoud van het besturingssysteem en de vitale software: een taak die doorgaans enkel door een onderlegd technicus met succes kan worden waargenomen.