Wat is een cgi-bin of een server-side script?

De afkorting cgi-bin betekent voluit Common Gateway Interface Binary: een programma dat op een gestandaardiseerde manier gegevens uitwisselt en verwerkt op een webserver. Concreet komt het er op neer dat het programma in kwestie gegevens verwerkt ten behoeve van een website. De toepassingen zijn legio: dynamische webpagina's, invoer en onderhoud van databases, verwerking van toegangsgegevens, enz.

In tegenstelling tot client-side programming, waarbij de programmatuur eigen aan de website op de computer van de bezoeker wordt gedownload en uitgevoerd (zoals JavaScript en Java applets), gebeurt bij het gebruik van cgi-bins de verwerking volledig op de server. Men spreekt in dit geval dan ook van server-side scripting. Voor cgi-bins kan men verschillende programmeertalen gebruiken zoals Perl, PHP, C++ en Shellscript.

Buiten de klassieke en zeer robuuste cgi-bins zijn er ook andere applicatieplatforms die als server-side scripting omschreven worden, zoals Active Server Pages (ASP) van Microsoft en ColdFusion van Allaire.

De term cgi-bin kan ook slaan op een specifieke directory met dezelfde naam, waar traditioneel de scripts in worden opgeslagen en van waaruit ze worden opgeroepen op de webserver.