Hoe controleer ik de CPU-belasting van mijn scripts?

U kunt de CPU-belasting van uw scripts nagaan via het "top" commando dat u via Telnet of SSH uitvoert. U krijgt dan een overzicht - dat elke vijf seconden wordt hernieuwd - van de totale belasting van de server waarop uw account is geplaatst, alsook een lijst van de meest belastende processen die door u of uw scripts werden opgestart. U stopt de weergave door op Q te drukken.

Als goede maatstaf zorgt u er best voor dat processen de serverload niet plots merkelijk doen stijgen. Een efficiënt geschreven script zal slechts een fractie van een procent van het CPU-vermogen in beslag nemen gedurende een fractie van een seconde, en de algemene serverbelasting (load average) niet plots de hoogte doen ingaan.