Waar moet ik vooral op letten bij de installatie van een gedownload script?

Indien u een webapplicatie van het internet haalt om te installeren op uw webhosting-account, dan dient u met volgende punten rekening te houden:

1. Installeer nooit beta-software, want deze is nog in ontwikkeling en bevat gegarandeerd nog programmeerfouten die eventueel ernstige gevolgen kunnen hebben. Beta-software is meestal herkenbaar aan de letter b in het versienummer. Opteer daarentegen steeds voor stabiele en geteste releases.

2. Alhoewel het enerzijds voordelig lijkt om volledig gratis scripts te downloaden die u anders zelf had moeten schrijven, hebt u anderzijds geen flauw idee hoe de applicatie in elkaar steekt en of ze geen verborgen tekortkomingen heeft qua stabiliteit en veiligheid. Grondig nakijken is dan ook de boodschap.

3. De vele gratis scripts die u op het Internet kunt terugvinden, zijn vaak degelijk geschreven. Jammer genoeg betekent gratis meestal ook dat er geen ondersteuning is van de auteur wanneer er wel een probleem zou opduiken.

4. Soms ontwikkelt de auteur zijn applicatie op een dedicated server (bijvoorbeeld voor zijn eindwerk op een hogeschool of universiteit) en gaat er dan verkeerdelijk van uit dat alles zonder aanpassing op een shared server webhosting-pakket met een ander besturingssysteem en webserver-software (en heel wat meer gebruikers/bezoekers) even feilloos zal functioneren en maar evenveel belasting zal veroorzaken. Afhankelijk van de programmeerstijl van de auteur kan dit verwaarloosbare tot ernstige problemen veroorzaken.

5. Sommige Content Management Systemen (CMS) zijn berucht voor het overmatig belasten van de server - wat nadelig is voor de andere klanten op dezelfde server - omwille van de overdaad aan toeters en bellen. Sommige zijn specifiek bedoeld voor een shared hosting environment (zoals uw webhosting-account), andere draaien dan weer best helemaal alleen op een dedicated server (zeker als er vele gebruikers tegelijkertijd gebruik van maken), maar jammer genoeg wordt dat onderscheid niet altijd even duidelijk aangegeven.

6. Uiteindelijk vallen de gevolgen van programmatuur die u zelf installeert steeds onder uw verantwoordelijkheid, ongeacht of u het script in kwestie zelf geschreven hebt of niet. Slecht geprogrammeerde webapplicaties die onder bepaalde omstandigheden de server overbelasten, kunnen resulteren in een tijdelijke of definitieve schorsing van uw webhosting-account, afhankelijk van de ernst, de hoeveelheid en de frequentie van de incidenten.