Wat is het verschil tussen een extensie, een domeinnaam, een hostname en een URL?

Een URL dient men eigenlijk van achter naar voor te lezen. Om misverstanden te vermijden, is het belangrijk dat u zich goed bewust bent van het onderscheid tussen de verschillende termen.

Eerst komt de extensie (top level domain of TLD), zoals ".be", ".com" of samengestelde extensies voor bepaalde landen zoals ".co.uk". Er zijn algemene extensie (Global Top Level Domains of gTLD) zoals .com, .net, .org, .biz, .info, .aero enz. Daarnaast zijn er ook honderden extensies volgens de ISO-landcodes zoals .be, .fr, .nl enz.

Dan volgt de domeinnaam zelf (second level domain) zoals "mijnbedrijf.be" of "mijnvzw.org": deze kan u bij een registratie-agent zoals One2Web registreren. Zeg dus nooit "mijn domeinnaam www...".

Daarvoor komt de hostname (machinenaam), ook gekend als subdomeinnaam (third level domain) zoals in "www.mijnbedrijf.be" (die gekoppeld is met een webserver bij een dienstenprovider) of "ftp.mijndomein.com" (die gekoppeld is met een FTP-server bij een dienstenprovider) of andere varianten naar keuze en naargelang de mogelijkheden die de dienstenprovider in kwestie aanbiedt.

Plaatst men daar nog eens een protocol voor, dan spreekt men van een URL. Voorbeelden zijn "http://www.mijnbedrijf.be" om een webpagina op te roepen of "ftp://ftp.mijndomein.com" om een FTP-verbinding tot stand te brengen.