Waar kan ik terecht wanneer ik een dispuut heb over het eigendomsrecht van een domeinnaam?

Wanneer er discussie is over het eigendomsrecht van een domeinnaam - van welke aard dat dispuut ook is - dan kan u daarmee utdrukkelijk niet bij ons terecht.

Het is belangrijk te beseffen dat wij enkel optreden als registratie-agent voor die domeinnaam. Wij ontvangen de bestelling en betaling, registreren de domeinnaam (indien die op dat ogenblik beschikbaar is), en geven technische ondersteuning. Het is ons uitdrukkelijk niet toegestaan - zowel door de contractuele verplichtingen tegenover de klant, als door de reglementering van de domeinnaam-autoriteiten - om te arbitreren in een geschil over eigendomsrecht of om de domeinnaam op eigen initiatief aan een andere licentienemer toe te wijzen.

Bij de meeste domeinnaam-extensies is het voor ons ook technisch onmogelijk om dat zomaar te doen. Mochten wij dit onder juridische of commerciële druk van een klant of van derden toch doen, dan zou dit als fraude kunnen aanzien worden, en kunnen wij bovendien onze licentie als registratie-agent voor die domeinnaam-extensie kwijtraken.

Indien u meent recht te hebben op een bepaalde domeinnaam die momenteel door een andere licentienemer wordt beheerd, dan raden wij u aan de volgende stappen te volgen:

1. Neem telefonisch contact op met de licentienemer (via de officiële whois-gegevens van de domeinnaam) en tracht rustig tot een vergelijk te komen. Hij is misschien veel redelijker dan u denkt, of registreerde de domeinnaam ten gevolge van een misverstand of zelfs met goede bedoelingen. Indien u hem met een eenvoudig gesprek kan overtuigen om de domeinnaam aan u over te dragen, dan hebt u enkel nog de kost van de domain trade, die u kan bestellen via onze homepage. Het is ook mogelijk dat hij eigenlijk meer recht heeft op de domeinnaam dan u eerst dacht, en dat u uw mening dient te herzien en best voor een andere domeinnaam kiest die nog vrij is.

Indien u op een domain squatter botst - iemand die de domeinnaam enkel registreerde om hem nadien voor grof geld aan de rechthebbende te verkopen - blijf dan kalm en doe alsof u geïnteresseerd bent. Vraag hem om zijn concreet aanbod met betalingsgegevens door te mailen en beloof dat u snel zult betalen zodra u van hem de garantie hebt dat u de domeinnaam wel degelijk zult krijgen. Tenzij het een bijzonder klein bedrag is, doet u dat uiteraard niet, maar bewaart u die correspondentie als belangrijk bewijs voor een ADR-procedure of een rechtszaak (zie verder). Hiermee is namelijk aan de derde voorwaarde (kwade trouw) meteen voldaan.

2. Botst u op een licentienemer die voor geen rede vatbaar is, dan vraagt u aan uw advocaat om hem een aangetekende brief te sturen die verwijst naar de relevante wetgeving op het wederrechtelijk registreren van domeinnamen. Dit maakt vaak voldoende indruk om een malafide licentienemer op betere gedachten te brengen en alsnog in te stemmen met een domain trade.

3. Blijft de licentienemer doof voor uw terechte eisen, dan neemt u contact op met de domeinnaam-autoriteit in kwestie (bijvoorbeeld DNS-BE voor .be of OpenSRS/ICANN voor .com) of bezoekt u eerst hun website. Zij zullen u uitleggen over welke mogelijkheden qua Alternative Dispute Resolution (ADR) of Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP) u beschikt. Dit zijn doorgaans snelle procedures (uitspraak binnen een vastgesteld aantal weken) en met een vaste prijs (circa 1500 EUR) waarbij men beroep doet op een onafhankelijke externe organisatie, buiten de rechtspleging om. Bij .be domeinnamen krijgt u de procedurekost nadien integraal terugbetaald indien u in het gelijk wordt gesteld, en die kost wordt dan op de tegenpartij verhaald.

4. Als alternatief voor een ADR kan u ook steeds opteren voor een gerechtelijke procedure, vooral wanneer het over een buitenlandse domeinnaamextensie en een binnenlandse licentienemer gaat. Afhankelijk van het land waar de licentienemer zich bevindt, zal er al dan niet sprake zijn van een specifieke wetgeving terzake. Doorgaans houdt die (net als een ADR) drie klassieke elementen in: u moet rechten kunnen laten gelden op de domeinnaam, de huidige licentienemer niet, en hij moet de domeinnaam ter kwader trouw geregistreerd hebben. U dient er wel rekening mee te houden dat deze keuze zowel in uw voordeel als in uw nadeel kan uitdraaien: rechters zien de zaken soms anders dan domeinnaam-experts, de uitspraak kan lang op zich laten wachten, en advocatenkosten kunnen hoog oplopen. Beraad u vooraf grondig met uw advocaat vooraleer u uw keuze maakt.

Wij herhalen nogmaals dat dit de enige mogelijkheden zijn waarover u beschikt indien u het eigendomsrecht van een bestaande domeinnaam wenst aan te vechten. Wij verzoeken u dan ook met aandrang om ons hier niet over te contacteren, aangezien wij ons hierin niet kunnen en mogen mengen.


Sluit venster      Suggesties

©2024. Mag niet worden overgenomen zonder toestemming van One2Web.