Zaterdag 18.05.2024    07:22

©2024. Mag niet worden overgenomen zonder toestemming van One2Web.

Port forwarding van diensten via SSH

1. Hoe versleutel ik verbindingen via port forwarding door SSH?
  2. Wat is het verschil in port forwarding tussen SSH1 en SSH2?
  3. Port forwarding van FTP via SSH lukt niet. Doe ik iets verkeerd?
  4. Hoe kan ik een versleutelde FTP-verbinding tot stand brengen zonder die omslachtige port forwarding?

1. Hoe versleutel ik verbindingen via port forwarding door SSH?

Om een bepaalde dienst zoals FTP of POP3 via SSH te versleutelen, dient u gebruik te maken van port forwarding. Hiervoor volgt u deze stappen:

1. Configureer uw SSH-client om de poortnummers horende bij de dienst die u wilt versleutelen, te forwarden naar dezelfde poortnummers op de server. Voor FTP is dit bijvoorbeeld poort 21.

2. Maak een verbinding met uw account via SSH.

3. Start de gewenste dienst, maar maak een verbinding met uw eigen computer op IP-adres 127.0.0.1 in plaats van met de server.

4. Uw SSH-client stuurt de data over het poortnummer vanop uw computer via de versleutelde verbinding naar de server, vanwaar de data terug naar de juiste poort worden geleid. De verbinding is versleuteld.

Voor meer details raadpleegt u best de handleiding van uw SSH-client.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

2. Wat is het verschil in port forwarding tussen SSH1 en SSH2?

Bij tunneling van bijvoorbeeld een FTP-verbinding via versie 1 van het SSH-protocol zal enkel de controleverbinding versleuteld worden. Uw toegangsgegevens en alle poortcommando's kunnen dus niet gecompromitteerd worden. De concrete datatransfer daarentegen is niet versleuteld en kan dus in principe door een malafide netwerkbeheerder worden onderschept.

Bij tunneling via SSH2 worden zowel de controleverbinding als de dataverbinding versleuteld. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat een malafide netwerkbeheerder ergens tussen uw computer en onze server uw verbinding onderschept, kunnen uw wachtwoord of gegevens niet gecompromitteerd worden.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

3. Port forwarding van FTP via SSH lukt niet. Doe ik iets verkeerd?

Indien u de richtlijnen voor port forwarding correct hebt opgevolgd, en u kunt geen datatransfer via FTP tot stand brengen, dan dient u "Passive Mode" in te schakelen in uw FTP-client.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

4. Hoe kan ik een versleutelde FTP-verbinding tot stand brengen zonder die omslachtige port forwarding?

Er bestaan enkele programma's die FTP-tunneling via SSH2 gecombineerd aanbieden en even makkelijk in gebruik zijn als een gewone FTP-client.

Eén daarvan is SecureFX van Van Dyke Technologies. Wij bevelen deze client aan omwille van de betrouwbaarheid en het grote gebruiksgemak.

Andere - gratis - FTP/SSH clients zijn iXplorer en WinSCP.