Zaterdag 18.05.2024    09:36

©2024. Mag niet worden overgenomen zonder toestemming van One2Web.

Gebruik van MySQL

1. Hoe maak ik MySQL databases en gebruikers aan?
  2. Hoeveel MySQL gebruikers en databases mag ik aanmaken?
  3. Hoe verbind ik met MySQL via Telnet of SSH?
  4. Is er een gebruiksvriendelijker manier om MySQL databases te beheren?
  5. Hoe verbind ik met MySQL via een Perl script?
  6. Hoe verbind ik met MySQL via een PHP script?
  7. Hoe verbind ik met MySQL via een ColdFusion script?
  8. Hoe groot mogen de afzonderlijke MySQL databases worden?
  9. Is er een verband tussen de beschikbare MySQL gebruikers en de gelijktijdige toegang van bezoekers van mijn website?
  10. Waarvoor dienen de verschillende MySQL users of gebruikersnamen?
  11. Wat zijn de verschillende permissies die MySQL users kunnen toegewezen krijgen?
  12. Waarom moet elke MySQL user een eigen wachtwoord hebben?
  13. Waarvoor dienen de verschillende MySQL databases?
  14. Waar moet ik op letten bij het gebruik van MySQL?

1. Hoe maak ik MySQL databases en gebruikers aan?

Via uw Control Panel kunt u op een gebruiksvriendelijke manier MySQL databases en gebruikers aanmaken. U vindt er alle details terug over het aanmaken, beheren en verwijderen van dergelijke databases en gebruikers.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

2. Hoeveel MySQL gebruikers en databases mag ik aanmaken?

Het aantal MySQL databases en gebruikers dat u kunt aanmaken hangt af van het type account dat u huurt. Zie de volledige lijst van gebruiksmogelijkheden voor meer details.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

3. Hoe verbind ik met MySQL via Telnet of SSH?

Om een verbinding te maken met MySQL via Telnet of SSH gaat u als volgt te werk:

1. Verbinden met de MySQL server:
mysql -u USERNAME -p
Enter Password: PASSWORD

2. Verbinden met de database:
mysql> use DATABASENAME;

3. Help voor verdere commando's:
mysql> help

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

4. Is er een gebruiksvriendelijker manier om MySQL databases te beheren?

Veel MySQL-gebruikers zijn lovend over phpMyAdmin, een web-interface die u toelaat uw MySQL database verregaand te manipuleren. U kunt dit gratis programma downloaden van phpMyAdmin.net, waar u ook alle nodige documentatie vindt.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

5. Hoe verbind ik met MySQL via een Perl script?

U kunt via een Perl script een verbinding maken met een MySQL database indien u de volgende instructies opvolgt:

1. Declaraties:
U dient Perl de opdracht te geven om de mySQLPerl module te gebruiken met het commando "use Mysql;".

2. Verbinden met de database:
In het begin van uw script dient u de initiële verbinding te maken met de database-server, en wel op de volgende manier:

Mysql->connect ('localhost','DATABASENAME','USERNAME','USERPASSWORD');

Hierin vult u uiteraard de juiste naam van de database, gebruiker en het bijhorende wachtwoord in. Vergeet niet om eerst de database en gebruiker aan te maken in uw Control Panel en de gepaste permissies in te stellen.

3. Een query uitvoeren:
Vanaf dan kan u MySQL queries uitvoeren in uw script. Zie de MySQL handleiding voor verdere informatie.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

6. Hoe verbind ik met MySQL via een PHP script?

U kunt via een PHP script een verbinding maken met een MySQL database indien u de volgende instructies opvolgt:

1. Verbinden met de database-server:
In het begin van uw script dient u de initiële verbinding te maken met de database-server, en wel op de volgende manier:

MYSQL_CONNECT('localhost','USERNAME','PASSWORD');

Hierin vult u uiteraard de juiste naam van de gebruiker en het bijhorende wachtwoord in. Vergeet niet om eerst de database en gebruiker aan te maken in uw Control Panel en de gepaste permissies in te stellen.

2. Verbinden met de database:
@mysql_select_db("DATABASENAME");

Hierin vult u uiteraard de juiste naam van de database in.

3. Een query uitvoeren:
Vanaf dan kan u MySQL queries uitvoeren in uw script. Zie de MySQL handleiding voor verdere informatie.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

7. Hoe verbind ik met MySQL via een ColdFusion script?

U kunt in ColdFusion een verbinding met MySQL maken met het volgende commando:

<cfquery name="name" datasource="DATABASENAME" username="USERNAME" password="PASSWORD">

Vergeet niet om de correcte naam van de database, de gebruiker en het wachtwoord in te vullen. U dient ook voor iedere MySQL database een gepaste datasource aan te maken via het ColdFusion-gedeelte van uw Control Panel.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

8. Hoe groot mogen de afzonderlijke MySQL databases worden?

De grootte van de afzonderlijke MySQL databases is enkel beperkt door uw maximale schijfruimte.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

9. Is er een verband tussen de beschikbare MySQL gebruikers en de gelijktijdige toegang van bezoekers van mijn website?

Er is geen verband tussen de beschikbare MySQL gebruikers op uw webhosting-account en de gelijktijdige toegang van verschillende bezoekers van uw website. De MySQL gebruikersnamen worden gebruikt in Perl of PHP scripts om de databases aan te spreken. Die scripts kunnen dan op uw website onbeperkt door bezoekers worden aangeroepen.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

10. Waarvoor dienen de verschillende MySQL users of gebruikersnamen?

De verschillende MySQL users of gebruikersnamen zijn niet bedoeld voor het rechtstreeks gebruik door de bezoekers van uw website.

De verschillende MySQL users kan u via uw Control Panel verschillende permissies geven. Zo kan de ene gebruikersnaam met zijn bijhorend wachtwoord lees- en schrijftoegang hebben tot alle databases, en de andere enkel leestoegang tot één database. De verschillende users worden dan in een Perl of PHP script gebruikt om de MySQL databases aan te spreken: de gegevens weergeven, aanpassen en zoekopdrachten uitvoeren. Die scripts worden dan aangesproken in de - al dan niet publieke - delen van uw website.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

11. Wat zijn de verschillende permissies die MySQL users kunnen toegewezen krijgen?

U kan per MySQL gebruikersnaam en per database via uw Control Panel de volgende permissies instellen:

Select: Selectie en weergave van tabelrecords
Insert: Invoegen van tabelrecords
Update: Updaten van bestaande tabelrecords
Delete: Wissen van tabelrecords
Create: Aanmaken van nieuwe tabellen
Drop: Wissen van tabellen
Alter: Wijzigen van kolommen in tabellen
Index: Toevoegen en verwijderen van indexen van kolommen

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

12. Waarom moet elke MySQL user een eigen wachtwoord hebben?

Het MySQL database-systeem wordt geïnstalleerd per server en gedeeld door alle klanten op die server. Bijgevolg dienen de afzonderlijke gebruikersnamen die u aanmaakt voor de databases op uw webhosting-account voorzien te worden van een eigen wachtwoord.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

13. Waarvoor dienen de verschillende MySQL databases?

De verschillende MySQL databases kunnen gebruikt worden om de gegevens van verschillende toepassingen gescheiden te houden. Hebt u meer onderverdelingen nodig dan er databases beschikbaar zijn, dan kan u mits wat oordeelkundig programmeerwerk één database gebruiken voor de gegevens van meerdere toepassingen of web-applicaties.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

14. Waar moet ik op letten bij het gebruik van MySQL?

Het belangrijkste waar u dient op te letten bij het gebruik van MySQL is de optimalisatie van uw databases. Zie Optimizing MySQL voor meer informatie.