Zaterdag 18.05.2024    07:49

©2024. Mag niet worden overgenomen zonder toestemming van One2Web.

Control Panel

1. Wat is het Control Panel?
  2. Wat zijn de mogelijkheden van het Control Panel?
  3. Welke toegangsgegevens moet ik gebruiken voor het Control Panel?
  4. Mijn browser vraagt of hij het wachtwoord van het Control Panel mag opslaan. Mag dat?
  5. Hoe controleer ik de gebruikte schijfruimte op mijn account?
  6. Hoe controleer ik de verbruikte bandbreedte op mijn account?
  7. Hoe wijzig ik mijn accountwachtwoord?
  8. Hoe kan ik de status van de server controleren?
  9. Hoe kan ik de uptime van de server controleren?
  10. Ik huur een domeinnaam bij OneWeb, maar heb toch geen toegang tot het Control Panel. Hoe komt dat?
  11. Hoe vind ik het IP-nummer van mijn website terug?
  12. Kan ik mijn IP-nummer gebruiken in plaats van mijn domeinnaam?
  13. Ben ik de enige gebruiker van dit IP-nummer?
  14. Zal mijn toegewezen IP-nummer ooit wijzigen?
  15. Ik kan het Control Panel onmogelijk bereiken. Wat doe ik verkeerd?

1. Wat is het Control Panel?

Het Control Panel is een afgeschermd gedeelte van uw account waar u terecht kunt voor alle mogelijke instellingen van uw account. U kunt via het Control Panel quasi alle gebruiksmogelijkheden op een makkelijke en gebruiksvriendelijke manier beheren, alsook meegeleverde applicaties en diensten installeren of verwijderen.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

2. Wat zijn de mogelijkheden van het Control Panel?

Zowat alle rubrieken van deze Knowledge Base verwijzen naar het Control Panel voor de installatie of het beheer van de concrete instellingen: zie dan ook aldaar voor meer uitleg.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

3. Welke toegangsgegevens moet ik gebruiken voor het Control Panel?

Voor het Control Panel dient u, in tegenstelling tot de andere diensten zoals FTP of Telnet, uw accountnummer gebruiken als login in plaats van uw gebruikersnaam. U gebruikt dus de volgende toegangsgegevens:

Login: Accountnummer (bvb. 30157)
Wachtwoord: Accountwachtwoord (bvb. ta2vlrwk)

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

4. Mijn browser vraagt of hij het wachtwoord van het Control Panel mag opslaan. Mag dat?

Die keuze maakt u zelf, maar op uw eigen verantwoordelijkheid. Het is ten sterkste af te raden om uw browser toe te laten uw wachtwoorden automatisch op te slaan, want zo sloopt u meteen het belangrijkste fundament van een degelijke wachtwoordbeveiliging, namelijk geheimhouding.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

5. Hoe controleer ik de gebruikte schijfruimte op mijn account?

In uw Control Panel vindt u de correcte hoeveelheid gebruikte schijfruimte terug. Deze gegevens worden eens per dag aangepast. Een tweede utility laat u toe na te gaan welk aandeel in de totale schijfruimte door de verschillende directories wordt ingenomen.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

6. Hoe controleer ik de verbruikte bandbreedte op mijn account?

In uw Control Panel vindt u een utility terug dat u toelaat om de reeds verbruikte bandbreedte na te gaan van de huidige maand. Deze gegevens worden eens per dag aangepast.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

7. Hoe wijzig ik mijn accountwachtwoord?

In uw Control Panel kunt u op eenvoudige wijze uw accountwachtwoord wijzigen. Hou er wel rekening mee dat het nieuwe wachtwoord aan een aantal veiligheidseisen dient te voldoen.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

8. Hoe kan ik de status van de server controleren?

In het Control Panel kunt u op overzichtelijke wijze de huidige toestand bekijken van alle diensten, evenals de temperatuur en toestand van de hardware.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

9. Hoe kan ik de uptime van de server controleren?

Via u Control Panel kunt u op overzichtelijke wijze de gemiddelde uptime van de server nagaan voor de huidige maand, aangekondigd onderhoud inbegrepen.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

10. Ik huur een domeinnaam bij OneWeb, maar heb toch geen toegang tot het Control Panel. Hoe komt dat?

Het Control Panel is een beheersinterface voor webhosting-accounts. Indien u enkel een domeinnaam huurt, en geen webhosting-account, dan hebt u uiteraard enkel toegang tot het Domain Center, en niet tot het Control Panel.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

11. Hoe vind ik het IP-nummer van mijn website terug?

U vindt het IP-nummer van uw web- en FTP-site terug in uw Control Panel bij de algemene informatie over uw account.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

12. Kan ik mijn IP-nummer gebruiken in plaats van mijn domeinnaam?

Voor veel toepassingen kan u uw IP-nummer gebruiken in plaats van uw domeinnaam, zoals bijvoorbeeld voor web- en FTP-toegang. Voor e-mail lukt dit uiteraard niet; daar is de aanwezigheid van de domeinnaam vereist.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

13. Ben ik de enige gebruiker van dit IP-nummer?

Aangezien we bij One2Web geen IP-nummers delen, bent u de enige gebruiker van dit IP-adres. Andere klanten krijgen een ander, eigen IP-adres toegewezen.

Bij andere providers tracht men te besparen op IP-nummers door meerdere klanten één nummer te laten delen, met alle gevolgen vandien voor bepaalde diensten. Bij One2Web daarentegen krijgt iedere klant zijn eigen, unieke IP-adres.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

14. Zal mijn toegewezen IP-nummer ooit wijzigen?

In tegenstelling tot toegangsproviders, waar de klant om allerlei technische redenen op regelmatige basis een ander IP-nummer wordt toegewezen, is het bij webhosting niet de bedoeling dat het IP-nummer van uw website wijzigt.

Alhoewel het in theorie steeds mogelijk is dat een reorganisatie van onze hardware zou vereisen dat de IP-nummers van onze klanten opnieuw dienen toegewezen te worden, zal uw IP-nummer in de parktijk gedurende de duur van uw contract wellicht nooit wijzigen. Voor bepaalde diensten is het namelijk belangrijk dat het IP-nummer constant blijft, en het spreekt voor zich dat we u en onszelf niet met tijdrovende herconfiguraties zullen opzadelen wanneer dat niet strikt noodzakelijk is.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

15. Ik kan het Control Panel onmogelijk bereiken. Wat doe ik verkeerd?

Waar het wellicht aan ligt is uw firewall die alle poorten behalve de standaardpoorten (80 voor HTTP, 21 voor FTP, enz.) blokkeert. Gelieve in dat geval uw systeemadministrator aan te spreken en hem te verzoeken trafiek van en naar poort 911 door te laten. Hij doet dit best door een extra regel aan te maken, identiek aan diegene voor webtrafiek (HTTP), maar dan voor poort 911 i.p.v. poort 80.

Poort 911 wordt vaak gebruikt voor administratie-interfaces en controlepanelen. Het nummer 911 is het Amerikaanse telefonische noodnummer (zoals onze 100 of 112); vandaar de oorsprong. Er bestaan weliswaar andere manieren om controlepanelen aan te spreken, maar die hebben dan ook weer hun inherente nadelen.