Woensdag 08.05.2024    16:08

©2024. Mag niet worden overgenomen zonder toestemming van One2Web.

XSSI

1. Wat zijn Server Side Includes?
  2. Wat zijn Extended Server Side Includes?
  3. Kan ik Server Side Includes in mijn pagina's gebruiken zonder de shtml-extensie?
  4. Welke XSSI statements zijn er voorhanden?
  5. Welke environment-variabelen zijn er voorhanden voor XSSI?
  6. Hebt u enkele voorbeelden van het gebruik van XSSI?
  7. Wat mag ik zeker niet vergeten bij XSSI?
  8. Mijn XSSI statement werkt niet. Kunt u mij helpen?
  9. Waar vind ik meer informatie over XSSI?

1. Wat zijn Server Side Includes?

SSI of Server Side Includes zijn speciale commando's die in HTML kunnen worden ingebed. Zo kan u op een eenvoudige manier de uitvoer van een cgi-script in een webpagina inlassen, of vanuit een webpagina een cgi-script aanroepen zonder dat dit uitvoer genereert. U kunt SSI ook gebruiken om vaak voorkomende stukken HTML, zoals kop- en voetteksten, in het bronbestand van webpagina's te voegen zonder diezelfde stukken HTML telkens opnieuw te moeten intikken of aanpassen.

Het uitvoeren van SSI statements gebeurt volledig door de server en is volledig transparant voor de bezoeker. De server stelt eerst de pagina volledig samen vooraleer die naar de bezoeker te sturen. De browser van de bezoeker krijg de webpagina dan doorgestuurd alsof het een statische HTML-pagina betrof.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

2. Wat zijn Extended Server Side Includes?

XSSI of Extended Server Side Includes zijn een uitbreiding van de standaard SSI statements en worden enkel op Apache webservers zoals die van One2Web aangeboden. De toevoegingen bestaan hoofdzakelijk uit voorwaardelijke statements (if-then-else) en het gebruik van variabelen.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

3. Kan ik Server Side Includes in mijn pagina's gebruiken zonder de shtml-extensie?

Normaal gezien zal de server enkel pagina's waarvan de bestandsnaam eindigt op ".shtml" nakijken op (Extended) Server Side Includes en deze uitvoeren. Andere bestanden (eindigend op .htm of .html) worden zonder verdere bewerking door de server aan de bezoeker van de site doorgegeven.

U kunt echter ook gewone html-bestanden laten parsen door de server door een extra MIME-type te declareren. U voegt daarvoor de volgende lijn toe aan uw .htaccess-bestand:

AddType text/x-server-parsed-html .html

Het is echter ten sterkste aan te bevelen om deze methode enkel toe te passen indien quasi alle webpagina's van Server Side Includes gebruik maken; anders doet u Apache veel onnodige tijd verspillen, wat de performantie zeker niet ten goede komt.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

4. Welke XSSI statements zijn er voorhanden?

Volgende XSSI statements zijn voorhanden:

config
echo
exec
fsize
flastmod
include
printenv
set

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

5. Welke environment-variabelen zijn er voorhanden voor XSSI?

Boven op de standaard environment-veriabelen die bij cgi-scripts voorhanden zijn, kan XSSI beschikken over de volgende variabelen:

DATE_GMT
DATE_LOCAL
DOCUMENT_NAME
DOCUMENT_URI
LAST_MODIFIED

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

6. Hebt u enkele voorbeelden van het gebruik van XSSI?

Invoegen van een bestand:
<!--#include virtual="/footer.html" -->

Automatisch weergeven van het jaartal:
<!--#config timefmt="%Y" -->Copyright <!--#echo var="DATE_LOCAL" -->

Uitvoeren van een cgi-script:
<!--#include virtual="/cgi-bin/counter.pl" -->

Inhoud weergeven afhankelijk van de gebruikte browser:
<!--#if expr="$HTTP_USER_AGENT = /MSIE/" -->
U gebruikt Internet Explorer
<!--#else -->
U gebruikt Netscape
<!--#endif -->

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

7. Wat mag ik zeker niet vergeten bij XSSI?

Om van XSSI in uw webpagina's gebruik te kunnen maken, dient u de extensie van de relevante HTML-bestanden te wijzigen in ".shtml".

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

8. Mijn XSSI statement werkt niet. Kunt u mij helpen?

Apache is correct geïnstalleerd op onze servers. Indien u de informatie in het Control Panel en de Knowledge Base hebt nagelezen en juist hebt toegepast, dan zit er wellicht een bug in uw XSSI statement.

One2Web biedt echter geen programmeerhulp aan. Het is de taak van de klant om zijn scripts te debuggen. In de XSSI-Manual van de Apache Foundation vindt u een uitgebreide handleiding over XSSI, alsook illustratieve voorbeelden.

Top      Index      Printervriendelijk      Suggesties

9. Waar vind ik meer informatie over XSSI?

U kunt een uitgebreide handleiding over XSSI terugvinden op de XSSI-Manual van de Apache Foundation, inclusief illustratieve voorbeelden.